Що таке Neuralink? Або, як підключити iPhone до мозку. Доповнення від 22.02.24

Зміст

Що якщо я скажу тобі, що в недалекому майбутньому ти зможеш послухати музику без AirPods і колонки? При цьому ти будеш чути її прямо у своїй голові. Ба більше, ти зможеш подивитися свій улюблений серіал із Netflix без iPhone так само безпосередньо в мозку. Або ж, скажімо, увімкнути кавоварку силою думки. У цьому ж майбутньому люди, які втратили зір зможуть бачити, німі - говорити через динаміки, а паралізовані - рухатися в екзоскелетах.

Усе це не сюжет чергового фантастичного фільму, а реальність. Перший пацієнт після імплантації чипа Neuralink Ілона Маска повністю відновився. І навіть зміг керувати комп'ютерною мишею, не торкаючись її. Що несе собою імплантація чіпів у мозок людини і які перспективи розвитку цього напрямку ми розберемося в цій статті.


Чи можливо вдосконалити мозок?

У 2016 році засновано компанію Neuralink, яка розробила пристрій, здатний імплантувати ультратонкі нитки всередину мозку. Нитки кріпляться до чіпа в мозку людини, який, своєю чергою, зчитує інформацію з групи нейронів. Ця технологія вже десятирічної давності. У чому ж інновація? Компанія Neuralink зробила чіпи бездротовими і збільшила кількість вживлюваних електродів.



ezh|864х452-1.jpg

Усе, що ми бачимо, чуємо, робимо, думаємо або навіть згадуємо, залежить від роботи нейронних мереж, які являють собою клітини (нейрони), з'єднані відростками (аксонами і дендритами). Різні захворювання можуть спричиняти збої в проведенні нервового сигналу.

У травні компанія Neuralink отримала дозвіл FDA на проведення клінічних випробувань на людях. Раніше заявку було відхилено.

У січні 2024 року компанія імплантувала чип своєму першому пацієнту. Для хірургічної операції використовувався робот. Чіп встановлений у ту частину мозку, яка контролює намір рухатися, щоб людина могла керувати комп'ютерною мишею і клавіатурою за допомогою думок.

Якщо технологія увінчається успіхом, вона зможе поліпшити якість життя мільйонів людей. За офіційними даними в Україні близько 750 тисяч людей страждають на ДЦП. У США різні види паралічу вразили 5,4 мільйона людей.

Однак, Ілон Маск не ставить за мету допомогти паралізованим людям. Він ставить перед собою завдання досягти симбіозу між ШІ та мозком людини. Тобто Маск хоче розробити технологію, яка допоможе йому "злитися" зі штучним інтелектом. Але не варто лякатися. Це дасть змогу мозку працювати набагато ефективніше. Як приклад Маск наводить Стівена Гокінга, які можливості відкрив би чип для нього?


На якій стадії розробка Neuralink

Влітку 2020 року відбулася презентація того самого чіпа Link за участю Ілона Маска. На ній нам показали трьох піддослідних свинок: одна звичайна, інша з чіпом у мозку і третя - в якій був раніше чіп, а потім його дістали. Найдивовижніше в цьому заході було те, що за допомогою чіпа в голові однієї свині та комп'ютерного опрацювання сигналів нейронів вчені змогли передбачити наперед, куди рухатиметься тварина, які суглоби й м'язи задіюватиме її мозок. Простіше кажучи, вони знали, який рух вона зробить ще до того, як її тіло поворухнеться.



ezh|864х452-2.jpg

Після тієї самої презентації в США офіційно дозволили компанії Neuralink почати тестувати свої чіпи на реальних пацієнтах. І як ми писали вище, результат у цього тесту позитивний.

Цілком можливо, що вже в найближчому майбутньому люди, які страждають невиліковними хворобами, як-от розсіяний склероз, нейронні порушення слуху, зору і не тільки, зможуть уперше в людській історії вилікуватися.

Зараз, на момент лютого 2024 року, чип являє собою імплантат, який може заряджатися без дротів, записувати і передавати сигнали мозку бездротовим зв'язком у застосунок, який декодує намір людини рухатися.

Знадобитися кілька років для імплантації чипів у мозок людини для нейрохірургічних цілей.


Neuralink для кожного

Разом з тим, поза рамками медицини люди також зможуть отримати нові надможливості. Прикладом, у грудні 2020 року вчені змогли через електроди передати зображення прямо в мозок мавпі. Точно так само передавати безпосередньо в нейрони можна музику, фільми або навіть комп'ютерну гру. Поява таких чипів стане наступним кроком в еволюції від "людини розумної" до "людини комп'ютеризованої". А iPhone може перетворитися на такий собі хаб, на якому оброблятиметься інформація з чипа. Ми не можемо стверджувати, що це станеться в найближчі роки. Але з огляду на активність компанії Neuralink, загальна доступність таких чипів може настати вже в найближчі десятиліття.

Author photo
Автор статті Анна Туманова
Читати наш блог у Telegram
Товари з огляду
Коментарі
Додати коментар