Як відрізнити оригінальну продукцію Apple від підробок

Зміст

iPhone – пристрій не з бюджетного сегмента і з цим важко не погодитися. Навіть за варіант вживаного апарату чотирирічної давності, наприклад, того ж iPhone 11, доведеться викласти кругленьку суму. Тому, купуючи такий гаджет з рук, потрібно насамперед переконатися в його справжності, а потім перевірити як візуально, так і на працездатність основних функцій. Про це, а також про підготовку свого айфона до продажу, і піде мова в сьогоднішній статті. Поїхали!


Як відрізнити айфон оригінал від підробки?

Якщо ти купуєш «яблучний» смартфон у продавця з одного з торгових інтернет-майданчиків типу OLX, віддавай перевагу наявності коробки. В оригіналу якість картону і поліграфії не повинна викликати підозр.



ti 864x452 1.png

Зі свого боку, упаковка від китайського «аналога» може відрізнятися за деякими ознаками:

  • Товщина і щільність використаного картону, конструкція погано тримає форму;
  • Написи нанесені криво, спостерігається неоднорідна заливка букв;
  • Страждає граматика, у словах присутні помилки;
  • Наклейка із зазначенням серійного номера та інших характеристик відсутня;
  • Логотип, навіть у цьому китайські майстри можуть скреативити. Права сторона всім відомого яблука має бути надкушена, а не ліва.

Якщо ж купувати новий або БУ iPhone у перевіреного ритейлера, такого як Техно Їжак, на коробку можна навіть не дивитися. Ти отримаєш на 100% оригінальний гаджет з безкоштовною гарантією в 1 місяць від магазину. А при знаходженні якоїсь невідповідності повернути або обміняти пристрій не складе труднощів. До речі, про нього.


Як перевірити айфон при купівлі?

Логічно почати з візуального огляду, безпосередньо, самого гаджета. Зверни увагу на рамку, вона має бути виконана з алюмінію або нержавійки залежно від моделі. Ніякого пластику! Далі придивись до кольору корпусу. Якщо розподіл фарби однорідний, все гаразд, найімовірніше, перед тобою оригінал.

-20%
MQ023
56 406 ₴
45 399 ₴
1 135 $
Спеціальна ціна-7%
MGJE3/MGHF3
16 280 ₴
15 199 ₴
380 $

Що ще? Написи на задній кришці. Тільки рівний ряд букв, з яких складаються фрази: «Designed by California», «Assembled in China» і, власне, «iPhone». Лого, зрозуміло, теж, бажано, щоб був на місці )

Ну і, нарешті, весь корпус. В оригіналі це моноліт без будь-якого натяку на те, що кришку можна зняти. При цьому перемикач «Звук/Тиша» працює м'яко і чітко, а кнопки гучності мають той самий колір, що й рамка смартфона.

Кілька слів про лоток для «сімки». Можеш пропустити цей абзац, якщо «кандидат» на покупку – iPhone 14 Pro, випущений для ринку США, у нього цього вузла просто немає. Ну так от, у всіх інших «яблучних» смартфонів слот один (виняток – гаджети для Китаю, Гонконгу і Макао, там система Dual Sim на дві Nano-симки). І так, SD-карти айфони не підтримують, тож і місця під неї не повинно бути теж.



ti 864x452 3.png

Що ж стосується роз'єму для зарядки і передачі даних, в оригіналі він реалізований у двох варіантах: пропрієтарному Lightning або USB-C (iPhone 15). Третього не дано. А саме гніздо абсолютно симетричне.

Перевір також прилягання дисплея (це до питання про монолітність), нічого випирати не повинно. Подивися на вимкнений екран під різними кутами. Ідеально, коли він майже чорний, копія може видати зелено-сірий відтінок. Ще одна фішка, яка викриє підробку – функція True Tone. Спробуй її активувати та оціни реакцію екрана на різні умови освітлення. Ну що ж, з візуальною частиною закінчили, можна приступати до більш детального огляду.


Що потрібно перевіряти при купівлі БУ айфона?

Обов'язковою для перевірки є відповідність серійного номера-ідентифікатора. Називається він IMEI (International Mobile Equipment Identity), складається з 15 цифр і викарбуваний на одній з рамок лотка для сімки. Цей самий номер можна знайти за шляхом «Параметри» – «Загальні» – «Про цей пристрій» або зайти в застосунок «Телефон» і набрати комбінацію «*#06#».

Спеціальна ціна-16%
MTP23
36 999 ₴
31 199 ₴
780 $
Спеціальна ціна-8%

При різних способах перегляду IMEI він скрізь має бути однаковим. А якщо зайти на сайт перевірки статусу, можна дізнатися багато цікавого про гарантію, активацію та інші характеристики. Якщо, звичайно ж, перед тобою не підробка.

Ще можна спробувати визначити, чи оригінальний гаджет, за допомогою магазину App Store. За замовчуванням, він є в кожному iPhone. Відкрий його і спробуй завантажити «рідний» застосунок, що не має аналога в Google Play. Наприклад, Keynote. Якщо нічого не вийде, значить айфон несправжній.



ti 864x452 4.png

Підводячи підсумок, ось основний набір критеріїв щодо вибору Б/У iPhone з рук:

  • Перевірка IMEI на офіційній сторінці Apple;
  • Огляд корпусу та перевірка всіх кнопок на відгук і коректну роботу механічної частини;
  • Перевірка кожної камери методом перемикання між ними, а фронталки – на реалістичне відображення якого-небудь фону, бажано білого;
  • Чутливість сенсора по всьому екрану;
  • Перевірка «на потопельника». Якщо в гаджет потрапляла вода, про це тобі скаже датчик вологи LCI, який розташований у слоті для сімки. Він буде червоного кольору;
  • Перевірка якості зв'язку тестовим дзвінком та підключенням до Wi-Fi.

Акумулятор також потрібно перевірити, не тільки його стан у «Параметрах», а й як смартфон реагує на зарядку.


Як підготувати айфон до продажу?

Пристрій, який ти хочеш продати, має бути чистим як зовні, так і всередині. Для початку створи резервну копію всіх своїх даних, а потім:

  1. Відв'яжи аксесуари на кшталт Apple Watch або AirPods.
  2. Відключи Apple ID і вийди з iCloud та App Store.
  3. І, нарешті, зайди в «Параметри» – «Перенести дані або скинути» – «Видалити весь вміст і параметри».

Готово! Відтепер твій iPhone абсолютно чистий перед новим власником.

Спеціальна ціна-13%
MTV03
47 999 ₴
41 699 ₴
1 042 $
Спеціальна ціна-9%

При виборі тієї чи іншої моделі iPhone покладайся на репутацію продавця і на опцію повернення/обміну. А якщо хочеться дешевше, всебічно перевір гаджет перед угодою. Можливо, ти виявиш перед собою підробку.


Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні нові та Б/У iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар