Як передати дані свого iCloud у спадок

Нещодавня збірка iOS 15.2 відкрила всім користувачам доступ до однієї гучної функції "Цифрова спадщина". Говорячи по-простому, вона дозволяє передати доступ до свого облікового запису Apple ID рідним та близьким у разі смерті. Як це працює, для чого зроблено і чи потрібно взагалі – розглянемо в цьому матеріалі.

Навіщо потрібна “Цифрова спадщина” в iOS 15.2

Розмови про смерть – це далеко не найприємніше заняття. Але все ж таки більшість із нас хоче залишити щось друзям, близьким і родичам. Заповідати у спадок гроші, коштовності та інші матеріальні цінності давно стало традицією людства.



111ezh|864х452.jpg

Проте через стрімкий розвиток технологій у всіх нас з'явилося ще одне багатство – наші гаджети та інформація на них. Часто трапляється, що після відходу в кращий світ одного з членів сім'ї інші не можуть розпоряджатися його iPhone, MacBook, iPad та іншими пристроями від Apple.

Гаджети просто чудово захищені від будь-яких програм хакера. Тому навіть найсильніші фахівці не здатні зламати пароль та увійти до облікового запису Apple ID. Отримати дані не допоможе навіть звернення до Apple зі свідченням про смерть на руках.

Виходить, що яблучні гаджети близького, що пішов, можна викидати в смітник. А на них залишаються пам'ятні фотографії, відеозаписи – все це безцінно.

-8%
MLQ73
32 999 ₴
30 199 ₴
755 $

Саме тому купертинівці вирішили створити таку фішку, як "Цифрова спадщина". Вона допоможе отримати важливі матеріали після смерті ближнього. Функція вже запрацювала у фінальній версії iOS 15.2.

Які дані можна успадкувати з "Digital Legacy" на iPhone

Важливо зазначити, що за заповітом можна отримати доступ тільки до даних із хмари iCloud, та облікового запису Apple ID. До такої інформації відносяться фотографії, відео, нотатки, документи, листування в iMessage та інші файли. Звичайно, якщо вони синхронізовані зі сховищем.



11ezh|864х452.jpg

Зв'язок “Цифрової спадщини” з яблучною хмарою – це дуже важливий момент. Адже якщо той, хто пішов в інший світ, не користувався iCloud, не завантажував туди фотографії та ролики, то спадкоємець по суті нічого не отримає. При цьому не можна вибирати до яких файлів буде відкритий доступ, а які можна приховати. У спадок перепаде відразу все чи нічого.

Разом з тим довірена особа не зможе розпоряджатися купленими фільмами, музикою, оформленими підписками на сервіси та дізнатися про паролі.

Як це працює

Користувач може вибрати від одного до п'яти спадкоємців, які отримають доступ до його iCloud після смерті.



13ezh|864х452.jpg

Як додати спадкоємця для iPhone:

  • Відкрий програму "Налаштування";
  • Натисни на свій профіль;
  • Вибери “Пароль та безпека”;
  • Натисни на "Цифровий спадкоємець";
  • Натисни "Призначити спадкоємця";
  • У спливаючому вікні підтверди свою дію;
  • Пройди аутентифікацію через Face ID, Touch ID або пароль;
  • Якщо у тебе активовано сімейний доступ, то Apple запропонує обрати когось із членів сім'ї. Якщо хочеш обрати спадкоємцем іншого користувача, натисни на “Вибрати кого-небудь ще”;
  • Натисни на "Далі" після вибору довіреної особи;
  • Натисни "Продовжити";
  • Вибери спосіб, яким ти зможеш поділитися ключем доступу, наприклад, через iMessage або роздрукувавши копію;
  • Після цього вибраний користувач офіційно є спадкоємцем даних і може запросити доступ до інформації iPhone після відходу в кращий світ власника;
  • Так само можна призначити ще 4 знайомих спадкоємцями.

Якщо довірена особа користується смартфоном від Apple, код доступу збережеться в пам'яті його пристрою. Якщо яблучної техніки у спадкоємця немає, це ніяк не обмежує. Адже ключ можна передати на звичайному аркуші паперу.

-4%
MLLE3
53 999 ₴
51 999 ₴
1 300 $

Після відходу власника смартфона, довірені особи можуть отримати дані, перейшовши на спеціальну веб-сторінку. На ній необхідно вказати код та надати купертинівцям свідоцтво про смерть.

Чи варто переживати за свою безпеку?

Звичайно ж ні. Apple просто пропонує цю фішку. Зовсім не обов'язково підключати її у себе на смартфоні та давати доступ будь-кому до своїх особистих даних. Все вирішує лише сам користувач.

Тішить, що Apple відмінно попрацювала над приватністю. Спадкоємці не зможуть отримати фото та відео безпосередньо з пам'яті iPhone. Крім того, вони не дізнаються пароль від смартфона, комп'ютерів Mac або планшетів iPad, якщо цього не захоче власник.


Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі iPhone:
Коментарі
Додати коментар