Порівняння камер iPhone 15 Pro Max та Samsung Galaxy S23 Ultra

Зміст

Флагмани 2023 року від технологічних гігантів Apple та Samsung наділені безліччю топових характеристик і компонентів, одним з яких є блок камер. Обидві моделі смартфонів, – iPhone 15 Pro Max та Samsung Galaxy S23 Ultra, просто божественно фотографують, причому в різних режимах. І, тим не менш, знімки за одних і тих самих умов освітлення, а також з одними і тими самими налаштуваннями відрізняються. У цій статті поговоримо про особливості камер флагманських iPhone та Samsung з точки зору фото. Поїхали!


Основний блок камер: фото вдень

Перед тим, як перейти до порівняння можливостей камер, трохи довідкової інформації. Отже, в арсеналі блоку камер iPhone 15 Pro Max є:

  • основна (ширококутна) камера на 48 Мп з діафрагмою f/1.78;
  • надширококутний об'єктив на 12 Мп (діафрагма f/2.2);
  • 12-мегапіксельний телефото модуль (він же перископ) з діафрагмою f/2.8 та оптичним зумом в 5x (а цифровим – до 25x);
  • фронталка на ті ж 12 Мп з діафрагмою f/1.9.

Тепер про Samsung Galaxy S23 Ultra. Його основний модуль на рекордні 200 Мп (діафрагма f/1.7), а надширик на 12 мегапікселів (діафрагма f/2.2). Телефото об'єктив трохи поступається флагману від Apple – лише 10 мегапікселів з діафрагмою f/2.8 та оптичним зумом у 3x. В якості окремого модуля виступає 10-мегапіксельний перископний об'єктив (діафрагма f/4.9) з оптичним зумом 10x. Що ж стосується фронтальної камери, вона на 12 мегапікселів.

Спеціальна ціна-10%
MU773
54 999 ₴
49 299 ₴
1 229 $
Спеціальна ціна-11%
MU7D3
64 999 ₴
57 999 ₴
1 446 $

Що цікаво, за замовчуванням Samsung Galaxy S23 Ultra на основному модулі об'єднує пікселі в 12-мегапіксельний знімок, а iPhone 15 Pro Max – у 24-мегапіксельний. Ну що ж, з довідковими даними закінчили, переходимо, безпосередньо, до результатів фотографування вдень.

При ідеальному денному освітленні знімки з обох смартфонів дуже схожі. Однак динамічний діапазон iPhone 15 Pro Max наче трохи ширший і темні ділянки виглядають більш деталізованими, ніж у конкурента. До цього ще можна додати більш природну передачу кольору «яблучного» флагмана.



ti 864x452 1.png

Своєю чергою, фото, зняте на основну камеру Samsung Galaxy S23 Ultra, виходить більш яскравим і насиченим кольорами. Це якщо говорити про 12 Мп. У режимі 50 Мп картинка трохи замилюється через м'яку обробку, а за 200 Мп виникають артефакти під час придушення шумів. І ще один важливий момент – час очікування. iPhone 15 Pro Max навіть у режимі 48 Мп знімає миттєво, а ось Самсунгу за тих же 50 Мп знадобиться кілька секунд.

Що в підсумку? У Samsung Galaxy S23 Ultra фотографії вдень яскравіші, а в iPhone 15 Pro Max – природніші та деталізованіші.


Телескопічний об'єктив і можливості зуму

Зум у телеоб'єктивах флагманів за різних значень кращий то в айфона, то в самсунга. Наприклад, при збільшенні до 2.9x виграє iPhone 15 Pro Max, а починаючи від 3x вперед виривається південнокорейський флагман.



ti 864x452 2.png

Фішка айфона з деталізацією і чіткістю максимально проявляє себе на збільшенні в 5x, тут Samsung Galaxy S23 Ultra на другому місці. Звичайно ж 10-кратний оптичний зум самсунга залишає позаду 5-кратні можливості айфона. Але тільки доти, доки присутнє нормальне освітлення. Все-таки при нестачі світла iPhone 15 Pro Max справляється із завданням набагато краще за флагман від Samsung.


Основний блок камер: нічні фото та зум вночі

Знімки вночі на головний об'єктив iPhone 15 Pro Max супроводжуються деталізацією і чіткістю ліній. У Самсунг же картина виглядає трохи по-іншому – спостерігається «фірмова» колірна насиченість, підвищена температура і контрастність усього, що потрапило в кадр.



ti 864x452 3.png

Що ж стосується використання зуму в темний час доби. Як я вже говорив вище, нічний зум у Samsung Galaxy S23 Ultra хоч і більш деталізований (все ж таки 10x проти 5x), але знімок навряд чи зможе позмагатися з флагманом від Apple в художньому сенсі. Вся справа в порівняно невеликих сенсорах телефото об'єктивів, які в умовах ночі здатні захопити не так багато світла.


200 Мп модуль та основна камера Samsung проти основної камери iPhone

У Samsung Galaxy S23 Ultra з його 200 мегапікселями деталізація рівномірно розподілена по всьому знімку, а фокусна зона, де деталей має бути більше, відсутня. Також спостерігається підвищена контрастність, якщо знімати при штучному світлі, і передача кольору тут схожа з iPhone 15 Pro Max. Втім, як і надмірний акцент на контрасті.



ti 864x452 4.png

При фотографуванні предметів на близькій відстані (не плутати з режимом макрозйомки) знімок виходить трохи замиленим і нечітким. Все таки повна роздільна здатність у 200 Мп для створення більш масштабних знімків. А про швидкість створення знімка я вже говорив вище, Samsung Galaxy S23 Ultra потрібно «подумати» тоді як iPhone 15 Pro Max робить фото так само швидко, як і в будь-якому іншому режимі.


Селфі камера

У режимі селфі (з дванадцятимегапіксельної камери) у Samsung Galaxy S23 Ultra виходять радше інстаграмні знімки, яскраві, але зі слідами «роботи» алгоритмів. Тобто з ефектом згладжування шкіри на обличчі. Селфі вночі не такі деталізовані, як у iPhone 15 Pro Max. Відстає також передача природного кольору і світла.



ti 864x452 5.png

Знімки ж за допомогою селфі-камери iPhone 15 Pro Max можуть похвалитися наявністю деталей і особливою увагою до поняття контрастності. А головне, природністю відображення кольору обличчя. До речі, в цьому купертинівці не самотні. Будь-який професійний фотограф, перш ніж почати портретну фотосесію, насамперед налаштовує баланс білого. Тобто коригує фотокамеру відповідно до зовнішніх умов освітленості. Щоб зображення на знімку і те, що є в реальності, було в одному кольорі. Усе для отримання максимально природного знімка.


Макро фото

У режимі макрозйомки у iPhone 15 Pro Max краща передача кольору, а камера фокусується з ближчої відстані. Але загалом обидва смартфони справляються з макро-режимом «на ура». Тут уже кожен вибирає для себе, що йому більше подобається, – різкість самсунга або глибина айфона.



ti 864x452 6.png

Так у якому ж із топових смартфонів камери кращі, в iPhone 15 Pro Max або в Samsung Galaxy S23 Ultra? Однозначної відповіді бути не може, бо перед нами не просто два флагманські «камерофони». Це два всесвіти, кожен з яких має армію своїх шанувальників і любителів «фірмової» картинки з унікальними особливостями передачі кольору та контрастності.


Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні iPhone 15 Pro Max:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар