Детальний огляд, а також кращі фішки 15 iOS

Зміст

У червні 2021 року вийшла версія операційної системи Apple – iOS 15. У ПЗ з'явилися нові функції для дзвінків FaceTime, інструменти для зменшення відволікаючих чинників, новий інтерфейс сповіщень, додані функції конфіденційності та багато іншого. У цій статті ми проведемо огляд айос 15.


Для яких пристроїв доступна iOS

iOS 15 встановлювалася на айфони починаючи з моделі iPhone 6S і iPod Touch 7. Старіші версії девайсів не підтримували оновлення.


Головні фішки iOS 15

Почнемо на iOS 15 огляд. Ми розташували оновлення цієї версії від найновіших до найперших:

  • iOS 15.7.1 – включала оновлення безпеки.

  • iOS 16.6 – розробники додали можливість перезапуску, паузи, перемотування і прискореного перемотування спортивних матчів у додатку TV, а також виправлення помилок у браузері Safari і пристроях зі шрифтом Брайля.

  • iOS 15.5 – оновлення додало можливість надсилати і запитувати гроші за допомогою Apple Cash у додатку Wallet, налаштування для обмеження завантажених епізодів подкастів, зовнішніх посилань у додатку для читання. Крім цього покращилася безпека спілкування у великій кількості країн світу, посилання на Apple Classical, ребрендинг iTunes Pass.

  • iOS 15.4 – розробники додали нові емодзі. Одним із важливих оновлень стали можливість використовувати FaceID у масці для iPhone 12, віджет Apple Card, поліпшення і збереження паролів, новий голос Сірі, можливість відновити Apple Watch, які перебувають поруч.

  • iOS 15.2 – з'явилася велика кількість нових функцій, включно зі скануванням пристроїв за допомогою Air Tags і Find My. Крім цього, додався пошук за плейлистом в Apple Music.

Тепер будемо розбиратися, що означають і роблять ті чи інші функції в базовій 15-й версії ПЗ.


FaceTime

В iOS 15 FaceTime пропонує функцію Spatial Audio, за рахунок якої реалістично звучить голос співрозмовника, так ніби він знаходиться поруч. Крім цього, з'явилися нові режими мікрофона, що зменшує фоновий шум під час спілкування або навпаки можна додати якийсь звук на тлі.

Портретний режим у FaceTime дає змогу об'єктиву камери сфокусуватися на обличчі користувача та розмити навколишнє середовище. Ще одне оновлення – це вигляд сітки для групових дзвінків. Завдяки нововведенню, учасники можуть бачити одночасно більшу кількість облич.


"Фокусування" та сповіщення

Новий режим у "Не турбувати" називається "Фокусування". Суть у тому, що створюється тематичний сценарій, куди додаються додатки та контакти, від яких надходитимуть сповіщення. Особливо зручно використовувати функцію під час роботи. Ти можеш створювати кілька сценаріїв, на розсуд їх редагувати або видаляти.

В iMessage відображатиме твій статус, так іншим людям буде зрозуміло, чому ти не відповідаєш.


Safari

У цій версії ПЗ браузер Safari отримав абсолютно новий дизайн. Елементи управління перенесені в нижню частину екрана для зручності. Компактна панель вкладок розташована в нижній частині екрана, щоб користувачі могли легко переміщатися між вкладками, а також містить поле інтелектуального пошуку. Групи вкладок дають змогу зберігати вкладки в папці та синхронізувати їх між iPhone, iPad і Mac. Також, з'явилася нова сітка огляду вкладок.

Для оновлення веб-сторінки потрібно потягнути її вниз. Крім цього, додалася підтримка голосового пошуку. У Сафарі вперше з'явилася настроювана стартова сторінка і мобільні розширення.

В iOS 15 додалися поліпшені засоби захисту та конфіденційності Safari.


Онлайн-текст

Ця функція працює тільки з англійською мовою та цифрами. Це просто працює: наведи камеру на текст і одразу можеш скопіювати та вставити, потім відправити комусь. Теж саме працює і з фотографіями або картинками в галереї.

iCloud+

iCloud+ отримав кілька додаткових функцій:

  • iCloud Private Relay дає змогу переглядати веб-сторінки в Safari, шифруючи весь трафік зі свого пристрою. Інші люди не зможуть використовувати вашу IP-адресу, місце розташування та активність у браузері.

  • Hide My Email - дає змогу користувачам створювати унікальні, випадкові адреси електронної пошти, які пересилаються на твою особисту поштову скриньку. Ти можеш надсилати й отримувати електронні листи, не повідомляючи свою справжню адресу електронної пошти.

  • Користувацький домен електронної пошти - ти можеш персоналізувати свою адресу iCloud Mail. Також ти можеш запросити членів сім'ї використовувати той самий домен для своїх облікових записів iCloud Mail.

  • Безпечні відео в HomeKit дають змогу зберігати записи з великої кількості камер безпеки і при цьому не потрібно збільшувати обсяг сховища iCloud.

Ось такі круті фішки iOS 15 презентувала для iCloud. Поїхали далі!


Важливі дрібниці

Додаток "Погода" повністю оновився: користувач отримав більш графічне відображення погодних даних, повноекранну мапу і динамічне оформлення, яке змінюється. Якщо йде дощ, ти це побачиш у вигляді анімованого фону.

У Нотатках в iOS 15 з'явилася можливість створювати користувачем теги, що спрощує їх сортування і класифікацію. З цією функцією ти зможеш швидко переглядати відмічені записи. Ще додалися нові користувацькі папки, які автоматично збирають нотатки на основі тегів.

Ти можеш створювати загальні нотатки і відзначати в них інших користувачів, щоб повідомляти один одного про оновлення інформації.

Ще одна цікава маленька дрібничка, яка отримала апгрейд з виходом iOS 15. Це нагадування. Тепер туди можна додати теги, що допомагають в організаціях, пошуку та фільтрації. Ще ти можеш створити смарт-списки, які збирають нагадування на основі тегів.

У додатку Здоров'я з'явився загальний доступ. Можеш поділитися обраними медичними даними з родичами або близькими. Результати аналізів отримали опис. Необхідні обстеження можна закріпити для швидкого доступу.

Зараз вже вийшли оновлення iOS 17, в цей час ми чекаємо виходу iOS 18.

Author photo
Автор статті Анна Туманова
Читати наш блог у Telegram
Коментарі
Додати коментар