Як сховатись від тепловізора?

Зміст

Що не може показати тепловізор

Тепловізор - пристрій, який переробляє сигнали від інфрачервоного випромінювання і формує картинку з різним температурним спектром.

Усі об'єкти, так чи інакше, виділяють тепло, тому складно сховатися від тепловізора в умовах ведення бойових дій. З огляду на це, багато виробників тканин для військової форми тестують зразки, які знижують видимість в умовах інфрачервоного опромінення. Поки що винайти на 100% ефективний матеріал не вдалося. Частково видимість бійця знижується, а для повної непроникності ІЧ-променів потрібне надійне укриття.

Перешкодами для роботи тепловізора можуть стати:

  • земля;
  • каміння;
  • рельєфна місцевість;
  • очерет.

Влаштовуючи вогневі позиції, щоб не бути поміченим ворогом, потрібно правильно. Зони тіла мають бути за кам'яними або земляними спорудами. Взимку ефективно використовувати сніг для прикриття укриттів. Він створить теплоізоляцію всередині і не дасть тепловізору виявити об'єкти всередині.

Дерева і дерев'яні конструкції можуть послужити захистом в теплу пору року. Вдень матеріал нагрівається настільки, що світиться в тепловізорі всю ніч.


Ліс перестає бути захистом, якщо загроза з повітря. Тому ховаючись за деревами, варто використовувати додаткові засоби, про який ми розповімо в наступних розділах.

Крайній метод маскування - підпалити все, що можливо, або використовувати горючі суміші. Таким чином, на тепловізорі противник отримує суцільну теплову пляму, що дає можливість відійти на інші позиції.


Тепловізор бачить через стіну?

Сучасні тепловізори дають змогу побачити об'єкти на відстані 20 км. Пристрої працюють у будь-яку погоду, сніг, туман. Бетонні та цегляні стіни можуть послужити захистом надійним захистом. Під час направлення тепловізора об'єкти, які розташовані за стіною не відображаються на екрані.

У стінах є слабкі місця у вигляді перегородок. Зазвичай цей факт використовується в будівництві та ремонтних роботах для виявлення витоку. У тактичних інтересах перегородки не цікаві. Чи може тепловізор бачити через стіни? Однозначно, ні.

Виняток становлять фанерні перекриття, гіпсокартон. Для сучасного обладнання зазначені матеріали не є перешкодою.


Як використовувати скло або фольгу

Для прикриття тіла може використовуватися звичайний будівельний утеплювач із фольгою. Принцип вибору матеріалів: чим гірша теплопровідність, тим краще.

Для ефективного використання будівельної фольги потрібен невеликий отвір під корпус та приціл зброї. Варто пам'ятати, після першого пострілу, вогнепал буде "світитися" на тепловізорі. Тому залишатися на тому ж місці небезпечно.

Звичайна фольга також може використовуватися. Це лист металу, який відбиває ІЧ-промені. Матеріал підходить для облаштування приміщень тактичного призначення. Особливо ефективно використовувати фольгу в холодну пору року. Влітку вона нагрівається і стає додатковим джерелом теплового випромінювання.

Що стосується скла, воно не пропускає ІЧ-промені, а працює як дзеркало: відображає температуру об'єкта, який направляє тепловізор. Якщо бої ведуться в населених пунктах, де є скляні будівлі або перегородки, за ними можна ховатися. Позицію в будь-якому випадку потрібно замаскувати і не притискатися до скла, щоб уникнути його нагрівання.



Як використовувати спеціальні захисні костюми, захисний одяг або тканину

Сучасні тактичні тканини виготовляються за спеціальною технологією, що дає змогу теплоізолювати об'єкт і підлаштувати під температуру зовнішнього середовища. У складі захисних матеріалів присутні часточки металу, полімерів та спеціальні мікроволокна. Доведено ефективність при температурі від +10 до +38 градусів.

Навіть самі модернізовані тканини не можуть дати щільного захисту від тепловізора.

Який одяг може поліпшити захист від ІЧ-променів:

  • термобілизна із синтетики і натуральних матеріалів у складі;
  • тактичний пончо-дощовик у холодну пору року;
  • брезентовий плащ-намет;
  • термоковдра;
  • костюм пожежника.

Для максимального захисту потрібно комбінувати багатошаровість одягу.


Як використовувати персональний тепловізор

Найпоширеніший спосіб застосування тепловізора у військовій справі – це виявлення ворожих цілей. Також пристрій підходить для визначення:

  1. Траєкторії куль. Це дає змогу відстежити знаходження снайпера або стрільця.
  2. Наявності бойової техніки.
  3. Прихованих об'єктів.
  4. Місцеперебування поранених людей, бійців.

Під час використання тепловізора рекомендується застосовувати всі перераховані вище методи для захисту. Після виявлення противника необхідно передати дані далі, зробити постріл і змінити локацію.


Тепловізор – обов'язковий предмет для ефективного ведення бойових дій, бо допомагає не тільки відстежувати ворогів, а й рятувати життя. Це універсальні, безпечні та прості у використанні пристрої. Замовляй сучасні моделі тепловізорів на нашому сайті просто зараз!


Author photo
Автор статті Анна Туманова
Читати наш блог у Telegram
Тепловізори
Коментарі
Додати коментар